Výběr kvalitního jídelního stolu

K umocnění požitku z jídla a navození dobré atmosféry při stolování přispívají nemalou měrou i vhodný stůl, způsob servírování či prostírání. Jídelní stoly mívají nejčastěji čtvercový, obdélníkový, kruhový nebo oválný tvar, přičemž stolová deska má poskytovat dostatek místa na podávání jídel a nápojů a pohodlnou konzumaci. Pro jednoho stolujícího je nutná plocha stolu minimálně 60 cm široká a 40 cm hluboká. Čím větší je stůl, tím je jedení pohodlnější a na stůl se také vejde větší množství doplňků a servírovacích nádob.

Mezi důležité vlastnosti jídelního stolu patří i zdravotní nezávadnost a dobrá udržovatelnost stolové desky. Mnozí upřednostňují dřevěné povrchy, které jsou příjemné na dotek a působí teple. V moderním příbytku se však mohou skvěle uplatnit i stolní desky na bázi skla či plastů, které vnášejí do interiéru nevšední architektonické působení.

Ve velkometrážních bytech se často dává přednost klasickému typu stolů s pevnou stolovou deskou a neměnnou velikostí její plochy. Kromě velkého stolu, který je určen pro rodinné stolování, společné obědy či večeře se zejména ve větších bytech zařizuje i místo na příležitostné stolování. Na rychlé občerstvení, snídaně, svačiny, a pod. nejčastěji slouží vyvýšené barové pulty s odpovídajícími stoličkami. Tento druh nábytku má rovněž své typologické parametry, a pokud chceme, aby se nám u baru pohodlně sedělo a příjemně jedlo, musíme je respektovat.

V bytech, kde obyvatelé nemají dostatek místa, je nejvhodnější použít stůl s měnitelnou velikostí horní plochy. Složený stůl nezabere mnoho místa, ale v případě potřeby se dá rozložit, a tak u něho může stolovat i větší počet lidí. Stoly mají různé mechanismy, které umožňují vyklápění, překlápění, roztahování, vysouvání, resp. otáčení jednotlivých částí stolové desky. Zajímavou možností zvětšení stolové plochy je použití dvou nebo více stolků stejné výšky, které lze postavit vedle sebe, nebo stoly různých výšek, které lze zasouvat pod sebe. Největší úsporu místa v malých bytech však jednoznačně dosáhneme tak, že použijeme stolovou desku, kterou lze podle aktuální potřeby sklopit ke stěně, resp. k skříňkovému nábytku, nebo vyklopit a používat jako stůl.

Výhodou měnitelných systémů stolování je nejen úspora místa, ale i možnost vytváření různých variant zařízení bytu - například podle toho, jak rostou a dospívají členové domácnosti a jak se mění způsob života a zvyklosti rodiny. Pokud lze bez problémů změnit plochu stolu či uspořádání nábytku v prostoru, tato skutečnost podporuje i rozvíjení tvořivosti a fantazie a má příznivý vliv na účast člověka na tvorbě interiéru vlastního bytu.