Víte, na čem sedíte?

Zařízení do bytu obvykle kupujeme na delší dobu a neměníme ho tak jako oblečení podle toho, co je právě in.

Občas však můžeme vyměnit menší kousky - co takhle židle?

Nábytek, jeho tvary, zpracování a materiál, ze kterého je zhotoven, podléhají změnám podobně jako účesy, kabelky nebo šaty. Ne tak razantně a často, ale kdo by nechtěl mít nejen útulný, pohodlný a - přiznejme se - i trendový domov? Průzkum společnosti GfK metodou face-to-face potvrdil, že pouze minimum lidí plánuje v nejbližší době investovat koupě do nového bytu či domu, ale velká část z tisíce dotázaných míní modernizovat a zlepšovat své současné bydlení. Dominuje malování interiérů (14 procent respondentů), stavební úpravy (10 procent), ale i nákup nového bytového zařízení (8 procent). Zlepšovat však znamená i investovat do věcí, které domovu dodají punc zvláštnosti, a tak neuškodí pouvažovat nad
výměnou menších kusů. Nejprve se však přesvědčte, zda se nevědomky nechystáte zbavit pravé thonetky nebo jiného, ​​byť mírně ošuntělého pokladu.

V hlavní roli
Můžete namítat, že rozpočet domácnosti máte hodnocen do posledního centu, na výstřelky vaše peněženka nestačí a nábytek má být přece především praktický a funkční. Židle jako dekorace? Vždyť pouze zaberou místo v bytě! Pravdu máte tak napůl - i ty nejodvážnější a dražší modely totiž slouží v první řadě na sezení. Rafinovaný a neobvyklý vzhled nebo zpracování automaticky neznamenají, že objekt, v tomto případě židle musí sloužit pouze jako rozměrný doplněk. Skvěle se sedí například i na celokovových, které na první pohled vypadají jako skulptury. Umíte si představit život bez židlí? Vnímáme je jako každodenní samozřejmost, ale právě ony jsou v interiéru malou šedou eminencí. Kvalitní a pěkná židle dokáže mnohem víc než jen poskytnout pohodlí při psaní či rodinném obědě. Vyměňte staré za nové a uvidíte, jak se interiér změní. Neobvyklý tvar, barvy a odvážné kombinace materiálů promění možná útulný, ale fádní prostor na místnost, která má vlastní styl. Co byste řekli na trendové vysoké židle v moderním vydání?

Unikáty nebo konfekce?
Vyšší cenu za designérský nábytek vyváží kvalita zpracování a materiálu, a navíc se nevyrábí ve velkém. Pravděpodobnost, že na podobný model narazíte třeba v sousedství na návštěvě, bývá velmi malá a v případě výroby na zakázku se rovná nule. Milovníci tohoto nábytku jsou obvykle individualisté a obdivovatelé designu, kteří rádi vybočí z řady a touží vlastnit unikáty. Často je ani nepoužívají a chovají se k nim jako k uměleckým dílům. Záměrem není zařídit si celý byt nebo jednu místnost jako showroom, ale k již existujícímu nábytku vybrat zajímavý kus, který mu dodá individualitu a lesk. V každém případě však musí ladit se zařízením, jinak tato investice nemá smysl. Netřeba však zabíhat až do extrémů - do bytu, kde pobíhají malé děti, bychom měli raději nastěhovat "konfekci". Sériová výroba dnes neznamená nudu a jednotnost, právě naopak, je důkazem, že trendové zařízení nemusí být drahé.

V plném nasazení
Nejběžnější, nejpopulárnější a nejpohodlnější příležitost k sezení, tak bychom mohli charakterizovat židli. Provází nás od nejútlejšího dětství, a když vyrosteme z té vysoké, usedneme na kuchyňskou, pracovní, vyskočíme si na barovou nebo relaxujeme na houpací. Málokterý kus nábytku má tak mnoho tváří jako ona a vybrat takovou, která nám sedne opticky, stylově a tvarově, se může stát docela pěkným dilematem. Prvním kritériem bývá ovšem vzhled židle a až poté zkoušíme, jak se na ní sedí, přestože bychom měli postupovat právě naopak. Pak přijde na řadu cenovka a až nakonec se zamýšlíme nad zpracováním - kvalitou spojů, materiálu a řešíme otázku odolnosti a trvanlivosti. Masivní dřevo, ačkoliv patří k nejdražším, je investicí, která se vyplatí. Kvalitní a nadčasové zařízení zvládá nejen dětské nájezdy a stěhování, ale dřevo je živý materiál, který dýchá a v interiéru významně zlepšuje klima. Masiv navíc lze - na rozdíl od dýhy - pokud se nábytek opotřebuje, přebrousit a přelakovat. Levnější varianty, například plastové židle, jsou sice mobilní, stohovatelné a snadno se udržují, ale zub času na nich zanechává, zejména pokud se často používají, nehezké pukliny, které jim zkracují životnost. Ratan nebo proutí neuvěřitelně proteplují a zútulňují prostor, jsou však náročnější na ošetřování.

Kombinace klasických materiálů se odrážejí nejen na designu, ale i ceně:
  • dřevo / kov
  • kov / plast
  • dřevo / textil
  • kůže / kov
  • dřevo / kůže (nejdražší bývá pravá, takzvaný krupon - nejkvalitnější část kůže z evropského skotu)
O tom, zda si koupíte židle s područkami nebo bez nich, rozhoduje váš osobní vkus a představa o pohodlném sezení. Pokud vám padly do oka lehké aluminiové židle musí být materiál (matný nebo lesklý), ze kterého jsou zhotoveny, pokrytý i vrstvou speciálního prášku - až poté získá svou pověstnou odolnost. Designérské kusy, ale i kvalitní sériové výrobky bývají zhotoveny téměř bez výjimky z leštěného hliníku.

Návraty klasiky
Jednoznačně nejpohodlněji se sedí na klasice ... Ano, například volně pružící sedací nábytek (Freischwinger) spatřil světlo světa v roce 1930 a v různých obdobách se vyrábí dodnes. Kostra židle či křesla je do jisté míry "ohebná" a odlehčuje tak páteř. Nadčasový design z před několika desítek let dodnes drží krok s moderním a jeho osvědčené prvky se objevují i ​​v ultramoderních návrzích předních designérů. Thonetky jsou stálicí a vyrábí se dodnes, i když pokračovatelé tvůrcova odkazu občas přicházejí s mírně šokujícími návrhy - například klasickou židlí s jednou nohou zavázanou na uzel ...