Jak správně vybrat židli?

Při správném výběru židle musíme brát v úvahu následující prvky:

  • Vaše fyzické vlastnosti - výška a váha
  • Váš typ zaměstnání - často opakující se pohyby, délka sezení
  • Vaše pracovní prostředí - koberec nebo tvrdý povrch, výška stolu

  • Používané barvy (jemné a lahodné, nebo výrazné a stimulující) ale hlavně váš vkus a design
  • V zájmu co nejlepší harmonizace, byste měli brát v úvahu i ostatní nábytek

Váš výběr musí záviset na všech těchto prvcích, protože tyto vám pomohou vybrat ten nejvhodnější typ.

5 PODMÍNEK pohodlného sezení:

Když jste si už vybrali židli, budete muset dodržovat zásady zdravého sezení a správně používat všechny funkce dle vašich potřeb.

1. Seďte vzpřímeně po celé délce sedadla opřeni zády o opěradlo. Nejlepší a nejpřirozenější pozice těla je stání. Když při práci sedíte, tlak na zádové ploténky narůstá. Při vzpřímeném sezení se tlak rozloží mezi zádové ploténky a hrudní koš a tím se zvýší vaše vitalita, lépe se vám bude dýchat a také se vám zlepší funkce srdce.

2. Nastavte výšku opěradla tak, aby bederní opěrka byla ve výši vašich beder. Vysoké opěradlo poskytuje podporu ramenům, tím se vyrovnává váš hrudní koš, což zabraňuje hrbení se, "efekt oblých ramen." A také to zlepšuje krevní oběh.

3. Pak nastavte výšku sezení tak, aby vaše chodidla byla celou plochou na zemi, nebo na podložce, aby se minimalizoval tlak ve stehnech. Jakýkoliv úhel sezení jste si vybrali, úhel mezi stehnem a nohou musí vytvořit přibližně 90 stupňů.

4. Nastavte výšku područky. Doporučuje se vytvořit pracovní prostředí, které umožní mít ruce co nejblíže k tělu (pro lepší manipulaci při vaší práci). Područky umožní předloktí změnit tlak na zádových destičkách a tím snížíme tlak v ramenou a na krku. Ať už pevné nebo nastavitelné područky musí vyhovovat každému jednotlivci a každé specifické roli. Měly by být zasouvací pod stůl.

5. Přizpůsobte přítlak opěradla na záda vaší váze. Neseďte příliš dlouho, čas od času se postavte. Využívejte různé funkce židle, ať už přední nebo zadní sezení, tak abyste se cítili příjemně. Buďte tvořiví při využívání všech funkcí židle!

Židle musí být vyrobeny pro vaše pracovní místa a měly by být šité Vám přímo na míru.