Výběr kvalitní jídelní židle

Ještě nedávno patřily k oblíbenému zařízení kuchyně lavicové sestavy, na kterých může sedět větší počet lidí. V posledních letech se však stále častěji upřednostňují samostatné židle. Jsou mobilnější a lze je při různých příležitostech různé rozmístit v prostoru. Přestože lavice poskytuje více místa, židle jsou ve srovnání s ní variabilnější a z hlediska využití plochy bytu i ekonomičtější.

Současný trh nabízí velmi širokou škálu jídelních židlí s područkami nebo bez nich. Je možné si vybrat sedačky a židle z různých materiálů, různých tvarů a barev. K osvědčeným materiálům patří masivní dřevo, ohýbaná překližka a lepené lisované lamely; pro své praktické vlastnosti jsou u tvůrců i uživatelů oblíbenými materiály také kov a plast, které jsou neodmyslitelnou součástí dnešních módních trendů. Výtvarně zajímavé řešení se dosahuje kombinováním materiálů, například kovu a dřeva či kovu a plastu, a také díky použití ratanových, textilních či jiných výpletů. Ke zvýšení pohodlí přispívá čalounění různých podob: může být pevné nebo odnímatelné, ze syntetických či přírodních materiálů.

Při výběru židlí je však potřeba mít na zřeteli nejen estetické tvarování a materiálové řešení sedacího nábytku, ale především jeho funkčnost. Dobrá židle by měla být pohodlná, dostatečně stabilní a pevná. Má poskytovat optimální podmínky pro zdravé, t. j. fyziologicky správné sezení, a tedy i pohodlné jedení. Člověk by se měl při sezení resp. konzumaci jídel a nápojů cítit co nejpřirozeněji. Nesprávné sezení způsobuje zvýšenou námahu a únavu svalů a také tím trpí naše páteř. Jídelní židle by měla být zároveň lehká, aby jí bylo možné snadno manipulovat při sedání a vstávání od stolu.

Na zabezpečení správné polohy při sezení se podílejí jak přiměřené velikostní parametry židle, vhodný sklon opěradla, tak správný úhel mezi sedákem a opěradlem. Důležitým kritériem je také správná vzdálenost mezi plochou sedáku a stolovou deskou, která má být v rozmezí 27-30 cm.

Pokud je tato vzdálenost příliš malá, člověk má tendenci hrbit se, a takové nesprávné držení těla může potom být příčinou bolestí páteře. Naopak nepřiměřeně velká vzdálenost zvyšuje namáhání rukou a ramen, protože člověk na stůl dobře nedosáhne a musí zvedat ruce velmi vysoko. V rodinách s dětmi se samozřejmě nesmí zapomínat ani na ty nejmenší. Dětský sedací nábytek by měl zohledňovat ergonomické a typologické požadavky dítěte, měl by být zdravotně vyhovující a zejména bezpečný.