Jídelní stůl v malém bytě

V menších bytech je pěkný, velký jídelní stůl více snem než realitou; ale ani zde není vše ztraceno a je třeba popřemýšlet nad rozložitelnou variantou ...

Jídlo patří k důležitým "událostem" dne a setkávání se u jednoho stolu je významným společenským obřadem. Obě skutečnosti způsobují, že je jídelní stůl velmi důležitou součástí příbytku; zvlášť ve sváteční dny, kdy je na společné posezení u stolu dostatek času a pohody.

V menších bytech je pěkný, velký jídelní stůl více snem než realitou; ale ani v takovém prostoru není všechno ztraceno a je třeba popřemýšlet nad rozložitelnou variantou, která v konečném důsledku nabídne vše, co má jídelní stůl nabídnout.

Při umístění jídelního stolu je potřeba myslet na praktickou propojenost s kuchyňským prostorem, kde se jídlo připravuje a odkládá. Pokud má byt velmi malou kuchyň, je možné jídelní stůl umístit do haly nebo obývacího pokoje. Jednou z možností je dodatečné prostorové propojení kuchyně a obývacího prostoru do jednoho celku ... Velká stolní plocha, která se v případě potřeby může změnit na pracovní, za to opravdu stojí.

Aby bylo stolování opravdu příjemnou záležitostí, jídelní stůl musí být dostatečně velký, přičemž je potřeba vzít v úvahu nejen počet stolovníků, ale i způsob stolování, obvyklý počet chodů, typ používaného jídelního servisu a různé drobnosti, včetně slavnostních detailů jako svícny, vázy ...

Délku jídelního stolu určuje počet osob, které spolu pravidelně stolují (počet osob krát 60 cm). U rozkládacích stolů si je potřeba všimnout, zda "rozkládací mechanika" nebude stolovníky negativně ovlivňovat v pohodlí.

Výška stolu ovlivňuje výběr židlí: sezení má být pohodlné a nohy nesmějí narážet do stolové desky. Při výběru židlí je také potřeba vzít v úvahu celkové prostorové možnosti, aby bylo odsouvání židlí jednoduché a bezproblémové, bez kolizi s okolním nábytkem nebo stěnami. Jídelní židle musí být zároveň dostatečně velké a přiměřeně měkké, aby nenutili jídlo doslova spolknout a společenská konverzace nebyla narušena nepohodlím. U kulatých nebo oválných stolů se nároky na okolní prostor, který je určen pro židle, ještě o něco zvětšují.